18 oktober | Europese dag tegen de mensen handel

0
Gisteren was het voor de tiende keer de Europese dagen tegen de mensen handel. Deze dag is ontstaan om aandacht te schenken aan de gevolgen die deze handel met zich mee brengt.  Het is namelijk niet alleen van het verleden, maar een nog voortdurend probleem. 

Mensen handel komt in verschillende beroepen nog steeds voor, vaker zelfs dan je zou denken. Het komt vooral naar voren in de landbouw, bouw, horeca, seksindustrie en huishoudelijke arbeid en heeft een grote impact op de slachtoffers. Daarnaast is het een schending van het mensenrecht, waar nationaal én Europees meer aandacht aan besteed moet worden. Mannen en vrouwen, maar ook kinderen,  worden uitgebuit en mishandeld. Hiervoor is vaak vanuit overheden te weinig aandacht. Vaak wordt er gewerkt onder slechte arbeidsvoorwaarden en – omstandigheden.

Mensen handel in de huidige tijd

Slavernij en prostitutie zijn de belangrijkste en meest voorkomende vormen van handel in mensen. Vaak verdienen bendes hier enorm veel geld mee. Door deze dag in het leven te roepen, wil de Europese Unie niet alleen de illegale bendes bestrijden, maar ook de slachtoffers helpen.

Wat vaak opvalt is dat de slachtoffers van mensen handel onder dwang of valse voorwendselen naar Europa komen, maar ook binnen Europese grenzen wordt het probleem steeds groter. De Europese Unie wordt steeds groter, waardoor het over grenzen verhandelen van mensen steeds makkelijker wordt.  Vooral vrouwen uit Oost-Europese landen worden naar Nederland gebracht om, tegen hun zin in, in de prostitutie te werken.

CoMensha

Coördinatiecentrum Mensenhandel is een organisatie die zich inzet voor een beter leven voor slachtoffers van mensenhandel. Zij werken samen met andere organisaties om kennis en signalen te delen en deze aan te kunnen pakken.  De registratie van (mogelijke) slachtoffers wordt verwerkt in een grote database. Deze gegevens worden doorgegeven door opsporingsdiensten zoals de politie, de Koninklijke marechaussee, opvanginstellingen en ander partners.

Zowel nationaal als internationaal werken zij samen om daders op te sporen en te vervolgen, maar ook om slachtoffers op te vangen en te begeleiden. Het belang van de slachtoffers staat hierbij altijd voorop.  Uiteindelijk zullen zij ofwel in Nederland, ofwel in het land van herkomst een zeker bestaan opbouwen.  Slachtoffers zullen worden opgevangen en hierin worden begeleidt. CoMensha maakt geen keuzes voor deze mensen.

De belangrijkste kernwaarden zijn: rechtvaardigheid, autonomie en transparantie.  CoMensha zal altijd laten zien waar zij voor staan en verantwoordt hoe zij handelt naar slachtoffers en partners.  Ook kun je voor meer informatie contact zoeken met deze organisatie.  Per regio is er een coördinator die helpt bij bijvoorbeeld het aanvragen van verblijfsvergunningen, uitkeringen en zorgverzekeringen.

Samenwerking in Europa is dus van groot belang om mensen handel tegen te gaan. 

Wist jij dat er nog steeds zoveel mensenhandel voorkomt? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here