Geen vrijheid tot we gelijk zijn | All love is equal

0

Seksuele vrijheid in de praktijk: “Ben je gay? Of bi?”, “Val jij écht op vrouwen?

Wat doen we wanneer we deze vragen krijgen? Antwoorden we normaal, worden we rood of stellen we de vraag terug? Ik vervorm de vraag meestal een beetje en stel hem dan terug: ben jij écht hetero?! Dan staan ze daar met hun bek vol tanden.

Wat is normaal?

Het is 2017, bijna 2018 en nog steeds vinden mensen het over het algemeen toch niet helemaal “normaal” als je niet hetero bent. Wat is normaal? Man en vrouw die zich tot elkaar aangetrokken voelen? Mijn antwoord zou zijn: liefde. Ik denk dat liefde normaal is. Als twee mensen van hetzelfde geslacht onvoorwaardelijk van elkaar houden, wie is de rest van de wereld dan om ze daarin te belemmeren? Liefde is niet raar of abnormaal en het is bovenal geen keuze. We kiezen onze geaardheid niet. Veel mensen vergeten dat wanneer ze homohaat verspreiden of tegen het recht op homohuwelijk demonstreren. Liefde gaat niet over geslacht. Het gaat over de passie, het geluk en de blijdschap die je voelt als je bij iemand bent. En dat, is wat ons mensen allemaal gelijk maakt. Want juist dat is hetgene waar we geen controle over hebben. Niemand heeft controle over liefde.

Vrijheid om te jezelf te zijn

Open kunnen zijn over je seksuele geaardheid is zó belangerijk. Het geeft je namelijk een gevoel van vrijheid. Dat gevoel van echte vrijheid voel je pas als je volledig wordt geaccepteerd door de mensen om je heen. Voor hetero’s is dit vanzelfsprekend. Homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en panseksuelen worden echter niet zo snel en zeker niet overal geaccepteerd. Ook al zijn mensen zich er niet altijd van bewust, het beperkt je in je vrijheid om te zijn wie je bent. Je geaardheid heeft invloed op een hele hoop dingen. Je muzieksmaak, je kledingsmaak, de dingen die je leuk vind en de mensen die je leuk vind. In al die dingen word je dus beperkt. Pas op het moment dat je schaamteloos jezelf kunt zijn en je je tegen niemand meer hoeft te verantwoorden over wie je bent en waarom, kun je echt leven. Écht genieten. Het is zo’n grote opluchting als al dat gewicht van je schouders valt.

Discriminatie en pesten

Echter wordt het open zijn over je seksualiteit erg lastig gemaakt in deze maatschappij. Althans, voor de meeste dan. Sommige mensen trekken zich er niks van aan. Toch hebben de mensen met een het-boeit-me-niet houding ook last van de discriminatie en de stomme opmerkingen. “Dat is zó gay”, is iets wat tegenwoordig wordt gezegd op alles wat raar of niet helemaal gewoon is. Waar slaat dat op? Ik zie of hoor nooit iemand een vies gezicht trekken en zeggen “Wow, dat is zo straight”. De jeugd van tegenwoordig noemt elkaar ook op dagelijkse basis “faggot”. Alsof het woorden zonder betekenis zijn.

Homofoob zijn is ook onzin. Het is geen echte fobie, mensen zijn niet echt bang, mensen pesten en haten bewust. Het is deze haat die een wig tussen groepen mensen drijft. Het is deze haat die lijdt tot oorlogen. Het is deze haat die ervoor zorgt dat miljoenen mensen zich jaren lang moeten verstoppen in “de kast”. Er moeten nog steeds organisaties en stichtingen worden opgezet voor minderheden. LGBTQ+ groepen die elkaar moeten beschermen en nog steeds elke dag moet strijden voor hun rechten. Maar geluk, blijdschap, huwelijk, kinderen en liefde zijn voor iedereen. Mensenrechten zijn voor iedereen.

In diversity we unite.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here