Een autisme-vriendelijke werkplek

Een autisme-vriendelijke werkplek

Iedereen heeft graag een eigen werkplek. Zo heb ik dat ook. Zoals je misschien weet, ben ik gediagnosticeerd met het autisme spectrum stoornis. Sinds een aantal maanden ben ik gericht bezig met het zoeken naar werk. Van de week had ik een gesprek met mijn jobcoach. Zij stelde enkele vragen over hoe ik graag mijn werkplek wil zien. In dit artikel geef ik tekst en uitleg over een autismevriendelijke werkplek.

Hoe moet een werkplek er voor jou uitzien? 

Zoals je ziet is dit een open vraag. Vaak vind ik het lastig om deze vragen te beantwoorden. Deze keer echter niet. Het onderwerp is vele malen ter sprake gekomen in mijn begeleidingssessies. ‘Ik vind het prettig om een eigen plek te hebben. Het liefste een bureau in een ruimte waar meerdere mensen zitten. Alleen is ook maar alleen. Het moet geen fabriekshal zijn met honderd mensen aan een bureau. Dat is dan weer teveel van het goede.’

Is een flexplek goed voor jou? 

Nee, dit is niet goed. Het liefste heb ik een standaard bureau. Deze kan ik me dan eigen maken. Bijvoorbeeld met een foto of een lijstje met een mooie quote erin. Een onderzetter zou ik dan neerleggen, zodat er geen vlekken op het bureau komt. Het liefste zit ik dus steeds op dezelfde plek. En als het kan, ook met dezelfde mensen om mij heen.

Sfeer is heel belangrijk. Kun je hier iets over vertellen?

Gezelligheid is een must. Ik houd niet van een al te stille ruimte. Dan krijg ik het gevoel dat ik ben opgesloten. Er mag gepraat worden, graag zelfs. Ik heb zo mijn momenten dat ik zelfs teveel praat. Als ik mij daarna weer kan concentreren op mijn job. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Wat ik helemaal tof zou vinden, is als er een muziekje op de achtergrond aan zou kunnen. Happy me.

En hoe zit het met je taken?

Ik houd van structuur. Het lijkt me daarom handig om een blocnote op mijn bureau te hebben zodat ik kan afstrepen wat ik heb gedaan en wat ik nog moet. Soms vind ik het lastig om te bepalen wat eerst moet. Dat is soms nogal eens een struikelblok. Het is daarom belangrijk dat mijn werkgever mij structuur kan bieden.

Een contactpersoon

Bij mijn werkplek heb ik een contactpersoon nodig. Daar kom ik niet omheen. Deze persoon zal mij voornamelijk gaan helpen wanneer ik er met mijn werk niet uitkom. Of als ik het even moeilijk heb. Bij mij is werk en persoonlijk soms een dunne lijn. Als ik de deur doorloop kan ik niet zeggen dat ik kan afsluiten wat er is gebeurd. Dat kan vervelend werken.

Een reactie plaatsen