Wat is PTSS en hoe ga je ermee om?

Wat is PTSS en hoe ga je ermee om?

Ongeveer anderhalf jaar geleden gebeurde datgene waar ik nooit over nagedacht had. Ik kreeg een ongeluk en moest per ambulance afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

In mijn leven heb ik me druk gemaakt om heel veel dingen. Examens, sollicitaties, dates, rijlessen (oh wat een verschrikking was dat!) en nog veel meer. Ik dacht eigenlijk nooit na over wat er zou gebeuren als ik een ongeluk kreeg.

Voorzichtig als ik was in het verkeer verwachtte ik eigenlijk ook niet dat mij dat zou overkomen. Tot ik met een onoplettende bestuurder te maken kreeg, terwijl ik op de fiets zat. Ik belandde op zijn voorruit en daarna op een onzachte manier op de grond.

Na opgelapt te zijn in het ziekenhuis werd ik naar huis gestuurd, waar de echte nachtmerrie pas begon. Niet alleen had ik veel pijn en zag ik eruit als het monster van Frankenstein, slapen kon ik vanaf dat moment ook niet meer.

Posttraumatische Stressstoornis

Al snel kwam ik terecht bij de praktijkondersteuner, maar toch duurde het ongeveer een half jaar voor ik bij de psycholoog terecht kwam met de diagnose Posttraumatische Stressstoornis. Eindelijk wist ik wat er mis met me was. Ik herkende mezelf in bijna alle klachten:

  • Nachtmerries
  • Slaapproblemen
  • Last van prikkelbaarheid
  • Schrikachtig zijn
  • Woedeuitbarstingen
  • Altijd waakzaam zijn/op je hoede zijn
  • Concentratieproblemen
  • Vermijdingsgedrag
  • Sombere buien

Therapie bij PTSS: EMDR

Na een half jaar lang elke nacht nachtmerries, overdags flashbacks en een hele grote angst voor verkeer was het zo fijn om te weten dat dit niet voor altijd zo zou blijven. Ik zou therapie krijgen: EMDR. Dit staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Bij deze vorm van therapie moet je je trauma herbeleven, terwijl je tegelijkertijd de vinger van je therapeut volgt met je ogen, of een koptelefoon op hebt die klikjes laat horen. Best heftig dus, want je gaat je meest angstige herinnering opnieuw beleven.

Gelukkig zijn een paar sessies vaak al genoeg en ook ik heb na enkele sessies al veel meer rust in mijn lijf.

Geen mislukking

Ik hoor bij de 10% van de mensen die een heftige gebeurtenis helaas niet op eigen kracht heeft kunnen verwerken. Soms voelde dat alsof ik een mislukking was. Er zijn mensen die veel ergere dingen dan ik hebben meegemaakt en die nergens last van hebben.

Gelukkig weet ik inmiddels dat ik geen mislukking ben, omdat ik dit niet zelf kon verwerken. De een heeft er nou eenmaal iets meer hulp bij nodig dan de ander en dat is niets om je voor te schamen. Het belangrijkste is dat jij weer gelukkig bent en niet constant in angst leeft. Dus wees niet bang om om hulp te vragen!

Herken jij jezelf in dit verhaal?

Aarzel dan alsjeblieft niet om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog die samen met jou gaat kijken welke therapie voor jou werkt.

Dit verhaal is geschreven door Anne Claasen van Loves2Love. Een prachtig, maar ook een hulpzaam verhaal. Bedankt Anne!

Een reactie plaatsen